Wapen van de familie Vernooij 17e en 18e eeuw

De afstamming van de

Familie Vernooij

Wapen van de familie Vernooij 17e en 18e eeuw
Hoofdpagina

Naar de database

Meer markante Vernooijen

Literatuur en links


Gert Vernooij
1907-1982
Boer in het nauw

Gerardus Petrus Vernooij (Gert) [758]
Gert Vernooij (1907-1982)

Geboren te Breukelen St.Pieter 25-11-1907
Overleden te De Meern 16-8-1982

Gert groeide voorspoedig op als boerenzoon. Reeds op 12 jarige leeftijd kende hij de kneepjes van het vak. In de omgeving van Kockengen vond hij zijn bruid Grada van Kooten [2123]
In het crisisjaar 1938 betrokken Gert en Grada een boerderij aan de Horstdijk te Utrecht. Zij hoopten er een leven lang te kunnen wonen en werken, maar de geschiedenis nam een andere loop.

Een prachtige boerderij met veel ruimte, goede landerijen en een mooie boomgaard. Kort na zijn trouwen werd Gert in verband met de mobilisatie opgeroepen voor 's lands leger. Broer Jan stond Grada toen terzijde op de boerderij. Bij de toenemende oorlogsdreiging keerde Gert definitief terug naar zijn trotse hofstede " Mijn Genoegen ".
Samen was het hard werken. Grada op het voer hooi en Gert in de berg. Samen met de handspuit de bomen spuiten. Voor Gert waren de oorlogsjaren niet zo dreigend. Zijn avontuurlijke geest zag altijd wel mogelijkheden.
Tijdens inkwartiering verliet Grada voor een korte tijd zelfs de boerderij. In deze periode deden zij veel latere vrienden op. Ook voor de wederzijdse familie was de hofstede een welkom oord. Tijdens feestelijkheden reden koetsjes af en aan.
In het begin van de jaren 50 dienden donkere wolken van de onteigening zich aan. Men zou eens deze boerderij moeten gaan verlaten. Het einde kwam echter plotseling. In de nacht van 11 op 12 juni 1954 legde een brand de trotse hoeve in de as. Gert en Grada waren boer af.

In een burgerhuis " Tussen de Bruggen " aan het Merwedekanaal werd naar iets nieuws uitgezien. De landbouwgronden waren echter schaars. Het gelukte tijdelijk iets te vinden aan de Wethouder Diemontlaan te Utrecht. Het bedrijf was echter te klein om aan het gezin Vernooij een toekomst te bieden. Bovendien dreigde ook hier het spook van de stadsuitbreiding. Tenslotte werd na zeer veel en lang zoeken te Katwoude een boerderij gekocht. Samen hebben Gert en Grada daar met succes geboerd.

Het werken moe werd in de jaren 70 besloten definitief te stoppen. Grada had er nooit erg met veel plezier gewoond, dus werd besloten naar het Utrechtse te vertrekken. Tenslotte viel de keus op De Meern.

*Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2009.


Over deze website

Vragen of opmerkingen, mail ons: